Tekst Loïs Diallo

collage van foto's van dronebeelden en een camera-auto

Advies: Gegevensuitwisseling UWV bij re-integratie

UWV-functionarissen kunnen rechtmatig gezondheidsgegevens delen mits: de gegevensuitwisseling noodzakelijk is voor de uitvoering van wettelijke taken, zoals arbeidsongeschiktheid beoordelen en re-integratie bevorderen. Dat is de belangrijkste conclusie van het advies ‘inzake gegevensuitwisseling binnen het UWV bij re-integratie’ van de Adviesfunctie van de IBDS.  

Het advies geeft richtlijnen om verantwoord gegevens te delen binnen de organisatie, met oog voor de privacy van cliënten. 

Meer weten? 

Lees het Advies inzake gegevensuitwisseling binnen het UWV bij re-integratie (RealisatieIBDS.nl)

illustratie uit IBDS Jaarplan: het toont hoe de via partners gaat vliegen richting rpoactieve dienstverlening maatschappelijke opgaven

De vrijblijvendheid voorbij – IBDS Jaarplan 2025

Data inzetten voor maatschappelijke opgaven om burgers en ondernemers te helpen. Dat is de ambitie van de IBDS die het Jaarplan 2025 beschrijft. Dit jaarplan is het resultaat van een goede samenwerking en een volgende stap in de meerjarenaanpak waar de evolutie van output naar outcome nóg belangrijker wordt.   

Meer lezen? 

Zie: Jaarplan 2025 (RealisatieIBDS) 

publiek tijdens IBDS-cafe

Terugblik IBDS-Café Aan de slag met datagedreven samenwerken

Om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken, moet de overheid datagedreven gaan werken. Als het gaat om beleid, uitvoering, monitoring en evaluatie. Hoe? Samen! Op het IBDS Café op 1 oktober 2024 bespraken we aan de hand van theorie én praktijk hoe we interbestuurlijk datagedreven samenwerken kunnen versterken. 

  • Theorie: Samenwerking en datavraag in de beleidscyclus 

  • In de praktijk: Samenwerken binnen de strafrecht- en werk- & inkomenketen 

  • Interbestuurlijk samenwerken om informatiepositie te verbeteren: Interbestuurlijke Samenwerking voor de Informatiepositie (ISIP) Wonen 

Meer lezen? 

Zie: Terugblik IBDS-Café 1 oktober 2024 (RealisatieIBDS) 

AI gegenereerd beeld van Europese stelsels

EU-blogreeks - Timo Bravo Rebolledo 

Een Pact voor de Toekomst en het Global Digital Compact 

Een Global Digital Compact voor de ontwikkeling van een digitale toekomst. In september kwamen wereldleiders bijeen voor de Summit of the Future. Een van de uitkomsten is een pact dat principes schetst voor een digitale toekomst. Wat staat er in het Global Digital Compact en welke lessen kunnen we hieruit trekken? 

Lees Timo's blog 'Een Pact voor de Toekomst en het Global Digital Compact' (RealisatieIBDS.nl)

Lees ook Timo's eerdere blogs: 

door AI gegenereerd beeld dat innovatie symboliseert

Blogreeks Innovatie en AI - door Afke van Egmond

Innovatie vergt lef: Lessen voor succesvolle innovatieprojecten  

Wie datagedreven wil werken, moet innoveren. Innovatie maakt overheden efficiënter, bespaart kosten, en verhoogt hun responsiviteit en aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden en nieuwe uitdagingen. Maar hoe doe je dat succesvol, innoveren? 

Lees ook eerdere blogs van Afke: 

AI gegenereerd beeld dat samenwerken symboliseert

"Om versnippering en ad-hoc werken tegen te gaan, is een gezamenlijke behoeftebepaling en een gezamenlijk belang noodzakelijk." (Marja Exterkate)

Blogreeks: Interbestuurlijk samenwerken - door Marja Exterkate

Wat is dat eigenlijk: informatiepositie?

“Doe me maar alle gegevens over warmte,” was een veel gehoorde wens van collega’s die warmtetransitie-plannen maken. Ik heb nooit geweten hoe daarop te antwoorden. Want: wat is ‘alle gegevens’? Wat wil je met die gegevens? En: hoe wil je die gegevens aangeleverd krijgen? Bovendien: in het kader van dataminimalisatie en doelbinding is ‘alle gegevens’ ook niet mogelijk.

Bedenk dus goed wat je wilt weten en waarom. “Inzicht krijgen in...” is een veelgehoord antwoord. De vervolgvraag is dan: wat wil je met dat inzicht doen? 

Dat en meer lees je in Marja's blog 'Wat is dat eigenlijk: informatiepositie?

Lees ook Marja's eerdere blog:

Meer uitleg én praktijkvoorbeelden over informatiebehoefte, informatiepositie en interbestuurlijk samenwerken vind je in de Praktijkgids opgavegericht en datagedreven samenwerken